martes, 19 de noviembre de 2013

S'acosta Santa Cecília...

Aquesta setmana es respira un ambient
molt musical a l'escola, 
doncs aquest divendres celebrem
SANTA CECÍLIA!!

Les classes s'estan emplenant d'instruments
fets a mà per els propis alumnes
a partir d'elements reciclats!

Aquí us deixo unes quantes fotos
perquè pugueu veure les grans obres
dels nois i noies de 6è!











Dinamització lectora!

El passat divendres, vam poder gaudir 
de la visita de la Dolors, 
que ens fa fer una dinamització lectora
amb les revistes del Reporter Doc
que tant ens agraden a 6è!

Va ser una experiència molt divertida
que ens va fer veure encara més que...
LLEGIR ÉS GENIAL!!







A seguir llegint doncs!

Fongs i bolets...

Ja fa uns dies que a les classes de Medi
vam treballar el tema dels microorganismes,
i dins d'ell vam parlar molt sobre l'apassionant 
món dels fongs i els bolets.

A més de l'après al tema, els nois i noies de 6è
van fer uns petits treballs en grup
sobre diferents aspectes interessants
sobre els fongs i ho van presentar
fa un parell de setmanes a classe.

Aquí en teniu el resultat!

MOLT BONA FEINA!!!


L'Aura, la Laia, en Guillem i en Jordi ens
van parlar sobre els bolets metzinosos!




En Dani, en Sergi, l'Ariadna i l'Anna
ens van parlar sobre els bolets que
podem trobar a diferents països!



En Martí, en Pau, la Marina i la Clara
ens van parlar sobre els fongs beneficiosos
i els seus usos!




L'Ivan, la Carlota, la Mar i l'Arnau
ens van oferir un munt de receptes 
que podem fer amb bolets!




La Noa, en Pol, l'Ivan i la Itziar
ens van parlar de les malalties que
ens poden provocar alguns fongs!



La Irene, la Laia, en Llorenç i en Pau
ens van parlar sobre on podem trobar bolets 
a Catalunya!



I finalment, en Dídac i en Robert 
ens van parlar sobre els fongs que són
perjudicials per als aliments!




 I és que a 6è estem fets uns experts en fongs i bolets! :P


Per cert, us deixo aquí les boníssimes receptes
que ens van oferir l'Ivan, la Mar, la Carlota i l'Arnau
a la seva presentació!
N'hi ha per llepar-se'n els dits!

CALDÓS DE BLAT TENDRE AMB TROMPETES I BACALLÀ

INGREDIENTS
  • 250 g de blat precuinat
    300 g de trompetes
    250 g de bacallà
    4 grans d'all
    mitja ceba picada
    400 ml oli de gira-sol
    3 dl oli d'oliva
    mig got vi ranci
    20 g de parmesà
    30 ml de crema llet
TEMPS
45min
L'AUTOR
Josep Cabanas, restaurant "Oh Tapa" (La Garriga) 
La imatge
Caldós de blat tendre amb trompetes i bacallà
PREPARACIÓ
En una paella hi posem una mica d'oli d'oliva i sofregim la ceba. Després hi afegim les trompetes i ho salem. Quan tinguem fet el sofregit, hi afegim el blat, ho remenem uns quants segons i hi posem el vi ranci. Quan s'hagi evaporat l'alcohol, comencem a afegir-hi el brou de verdures de mica en mica, com ho faríem en un risotto. Com que la cocció del blat és més ràpida que la de l'arròs, al cap de 8-10 minuts ja ho tindrem al punt. Acabem la cocció amb una mica de crema de llet i formatge parmesà per donar-hi la cremositat que volem.
Paral·lelament, sofregim unes quantes làmines d'all en un cassó amb oli de gira-sol i les retirem quan s'hagin enrossit. Hi afegim una mica més d'oli fred per fer baixar la temperatura i confitar-hi el bacallà. Orientativament, l'oli ha d'estar a 60º-80º. Posem el bacallà en un recipient de vidre i el cobrim amb l'oli. Ho tapem amb film i ho posem al bany maria durant 5-10 minuts.
Passat aquest temps, retirem l'oli del recipient. A la base us hi quedarà l'aigua que ha deixat anar el bacallà. Sobre aquesta aigua tornarem a tirar-hi l'oli molt a poc a poc i ho treballarem amb les varetes per fer un pil-pil. Ha de quedar una salsa lligada tipus allioli.
Finalment muntem el plat amb el caldós a la base, el bacallà i per sobre una mica de pil-pil. Podeu decorar-ho amb les làmines d'all i uns quants encenalls de parmesà. 

ESPAGUETIS AMB CEPS I TRUITA FUMADA

INGREDIENTS
  • Pernil ibèric
    All picat
    Sal
    Pebre
    Mantega
    Oli d'oliva
    Truita fumada
    mig litre crema llet
    mig kg d'espaguetis
TEMPS
30min
L'AUTOR
Rosa Maria Pla - Hotel La Ribera (Ribera de Cardós) 
PREPARACIÓ
Posem el pernil i l'all en una paella amb una mica d'oli. Després hi afegim els ceps laminats i els sofregim fins que perdin tota l'aigua. Finalment ho salpebrem.
En una altra paella desfem la mantega amb una mica d'oli perquè no es cremi. Hi posem la truita fumada tallada a trossets i la crema de llet. Esperem que es lligui la salsa. Després hi afegim els ceps que hem saltat amb l'all i el pernil. Per acabar, hi posem els espaguetis, que abans haurem fet bullir amb aigua i sal, i ho barregem tot.  

COCA DE CEBA CONFITADA AMB ROSSINYOLS I CARBASSA / COCA DE CEBA CONFITADA AMB ROVELLONS

INGREDIENTS
  • rossinyols
    rovellons
    1 kg de carbassa tallada a bocins
    aigua
    vainilla natural
    essència de flor de tarongina
    sal
    2 kg ceba
    llorer
    herbes de Provença

    Per a la massa:

    300 g de farina
    100 ml d'oli
    125 ml d'aigua
    un polsim de llevat de forner
TEMPS
30min
L'AUTOR
Margarida Molist, restaurant El Trill (Planoles) 
La imatge
COCA DE CEBA CONFITADA AMB ROSSINYOLS I CARBASSA / COCA DE CEBA CONFITADA AMB ROVELLONS
PREPARACIÓ
Per fer la base de les coques barregem els ingredients i ho deixem reposar durant una hora.
Seguidament courem els bolets per separat en una paella amb una mica d'oli anant en compte de salar-los al final de la cocció, quan s'hagi evaporat tota l'aigua.
La carbassa la tallem a trossets petits i la sofregim en una altra paella amb una mica d'oli. Quan estigui una mica daurada, hi tirem aigua perquè s'acabi d'estovar.

Per confitar la ceba:

La tallem molt fina, la passem per la paella, però abans que s'acabi de sofregir hi posem una mica d'aigua, orenga, llorer, farigola, romaní i vainilla natural. Ho deixem coure, a foc baix, durant una hora o hora i mitja (depèn de la varietat de la ceba que fem servir).

Estirem la massa de la coca i la tornem a deixar reposar 15 minuts més.

Tirarem un raig d'oli sobre la base i hi posem la ceba confitada i un polsim d'herbes de Provença.
Després hi posarem la carbassa i els rossinyols. Per acabar, hi tirem uns pinyons torrats prèviament.
La coca de rovellons la fem igual, però sense carbassa.

Les courem al forn durant 15 minuts a 180º. 

TRUITA DOLÇA DE ROSSINYOLICS

INGREDIENTS
  • 500 g de rossinyolics tendres (o secs)
    100 g de sucre
    4 ous
    4 cullerades soperes d'oli d'oliva
    1 copa de rom
    Sal
TEMPS
30min
L'AUTOR
Maria Pérez Lidón (Fredes, Castelló) 
La imatge
Truita dolça de rossinyolics
PREPARACIÓ
1. Netegeu els rossinyolics tendres. Si els rossinyolics són secs, poseu-los en remull durant mitja hora amb aigua tèbia.
2. Un cop escorreguts, bateu els ous, barregeu-los amb els bolets i feu la truita.
3. Quan tingueu feta la truita, cobriu-la amb sucre, regueu-la amb el rom
i seguidament flamegeu-la. Ja la podeu servir. És recomanable que el rom estigui
a temperatura ambient

 I si us heu quedat amb ganes de conèixer més receptes, 
no dubteu en visitar la pàgina web dels 
caçadors de bolets!


 


"Fish & Chips"

Com ja sabeu, el proper dimarts participarem en el concurs "Fish & Chips". Acabem de rebre la nova sintonia del programa, així que us animem a aprendre la nova cançó!




També podeu deixar a tothom bocabadats amb els vostres moviments tot ballant la coreografia del programa. La podeu aprendre amb l'ajuda d'aquest vídeo:



Let's go!!!